Over zonnepanelen2024-10-04T09:45:01+02:00

Over zonnepanelen

Hieronder vindt u beknopte informatie over zonnepanelen. Hoe werken deze nou eigenlijk en waarom zou u in zonnepanelen willen investeren?

Weet u eigenlijk hoe het tegenwoordig zit met de btw op zonnepanelen? Daarnaast worden rekenvoorbeelden benoemd en staat er meer informatie over de soorten zonnepanelen, omvormers en montagesystemen.

Voor uitgebreidere informatie klikt u op een van de subcategorieën in het menu hierboven.

Waarom zonnepanelen?

Er zijn veel redenen waarom u voor zonnepanelen zou kunnen kiezen. Investeren in zonnepanelen is bijna altijd een goed idee en hieronder leest u waarom. Twijfelt u nog of heeft u toch nog vragen over of het voor u ook een goede investering zal zijn? Neem contact op met Installatie Sterk en we helpen graag!

  • Het levert een hoger rendement op dan geld sparen bij de bank. Het rendement van sparen op een rekening ligt minimaal 1 tot wel 5 % lager dan het rendement bij de aanschaf van zonnepanelen. Hierbij zijn de aanschafkosten meegerekend.
  • U bespaart op uw energierekening. Maandelijks betaald u een voorschot voor energie. Dit bedrag zal lager worden omdat u niet alleen verbruikt, maar nu ook energie zelf opwekt en daardoor minder hoeft af te nemen bij uw maatschappij.
  • Door investeren in zonnepanelen draagt u bij aan het verduurzamen van de aarde. Er komen geen schadelijke stoffen vrij bij het produceren van de energie, er is minder co2 uitstoot bij het opwekken van zonne-energie ten opzichte van andere manieren en de bron voor het produceren raakt nooit op. Andere fossiele brandstoffen welke gebruikt worden voor het opwekken van energie kunnen wel op raken.
  • 0% btw!
  • Het is een goede investering op zowel korte als lange termijn. U hoeft niet bang te zijn dat uw investering waardeloos wordt. Daarnaast begint u meteen met besparen als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Lang wachten tot er rendement uit uw investering voortvloeit is dus niet aan de orde. Na de terugverdientijd van een aantal jaar is de jaarlijkse besparing op de energierekening pure winst die u in uw eigen portemonnee kunt stoppen.
  • U bent niet langer volledig afhankelijk van uw energiemaatschappij voor energie. Immers wekt u dan zelf ook energie op en kunt u in sommige gevallen zelfs energie neutraal worden.

Nog niet helemaal overtuigd? Klik hier om naar de uitgebreidere informatie pagina te gaan over waarom het investeren in zonnepanelen een goed idee is!

Hoe werken zonnepanelen?

  • Door het licht dat op de zonnepanelen valt, ontstaat in zonnecellen in het paneel een elektrisch veld wat zorgt voor gelijkstroom.
  • Gelijkstroom die opgewekt is, wordt door een omvormer omgezet in wisselspanning.
  • Wisselspanning wordt naar de meterkast gestuurd. Vanuit de meterkast zal de opgewekte stroom (deels) verbruikt worden door apparaten die aan staan op dat moment. Is er meer opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt, wordt dit teruggeleverd aan het net.
  • Per saldo maakt het nu niet uit wanneer je wat opwekt en afneemt van het net door de saldering. Indien de saldering wijzigt of afgeschaft wordt, is het van belang hoeveel er direct verbruikt wordt of teruggeleverd wordt omdat de opgewekte stroom per saldo minder oplevert. Meer informatie over salderen vindt u hier

Voor een uitgebreidere uitleg over de werking van zonnepanelen, klik dan hier.

    

Soorten zonnepanelen, omvormers & montagesystemen

Soorten zonnepanelen

Er zijn 4 soorten zonnepanelen met ieder hun kenmerken en voor en nadelen

  • Monokristallijn zonnepanelen
  • Polykristallijn zonnepanelen
  • Dunne film / Amorf zonnepanelen
  • Glas / glas zonnepanelen
Soorten omvormers

Er zijn 3 soorten omvormers op de markt met ieder hun eigen werking, kenmerken en voor of nadelen.

  • Stringomvormer
  • Micro omvormers
  • Omvormer met optimizers
Soorten montagesystemen
  • Zonnepanelen op een schuin pannendak worden meestal gemonteerd d.m.v. haken en en daarop rails die op het dak geïnstalleerd worden. Daarbij kan je haken gebruiken die aan het dakbeschot geschroefd worden of die over de pan plus panlat getrokken worden. Daarnaast kunnen zonnepanelen ook in een dak geplaatst worden in plaats van erop.
  • Voor zonnepanelen op een plat dak wordt gebruik gemaakt van een onder constructie die verzwaard wordt met ballast. Dit systeem komt dan in zijn geheel op het dak te staan. Opstelling kan in verschillende vormen worden geplaatst, zuid opstelling (rijen van enkele zonnepanelen achter elkaar) , in oost west opstelling (rijen van dubbele zonnepanelen achter elkaar) of als schans (voor meer zonnepanelen op een oppervlak).
  • Geen geschikt dak of veel zonnepanelen? Soms worden zonnepanelen in een open veld geïnstalleerd, bijvoorbeeld op een stuk land.

Meer weten? Klik hier voor de uitgebreidere informatie pagina.

    

BTW & zonnepanelen

Per 1 januari 2023 geldt er een nieuwe regeling waarbij zonnepanelen onder het btw-tarief van 0% gaan vallen. Voorheen was het zo dat de btw 21% was maar men deze minus een eenmalig forfait konden terugvorderen.

Dit nieuwe 0% tarief geldt voor levering en installatie (ook voor de omvormer & meterkast aanpassingen) van zonnepanelen op of bij een woning van particulieren. Men hoeft dan geen btw meer terug te vragen bij de belastingdienst. Indien de omzet van de zonnepanelen niet meer dan €1800,- bedraagt (in de meeste gevallen is dit zo voor installaties < 10.000 wattpiek), hoeft u zich bij de belastingdienst niet aan te melden als btw-ondernemer. Komt u daarboven, moet u zich wel aanmelden/aangifte doen.

Voor ondernemers werkt de regeling iets anders. Het 0% gaat wel gelden wel wanneer er panelen op of bij uw woning zijn geplaatst, echter moet u wel btw aan de belastingdienst betalen. Deze verwerkt in uw reguliere btw-aangifte. Voor zakelijke aankopen blijft het 21% tarief gelden.

Meer informatie kunt u vinden via:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/wetsvoorstel-zonnepanelen-nultarief-2023

    

Rekenvoorbeelden

 

Op de uitgebreide pagina vind u diverse informatie en rekenvoorbeelden om een vergelijking weer te geven van hoe het rendement van zonnepanelen is ten opzichte van sparen op de bank.  Twijfelt u dus om te investeren in zonnepanelen omdat de overheid wellicht de plannen van de huidige salderingsregeling aanpast of zelfs afschaft, neemt u dan vooral een kijkje op de pagina rekenvoorbeelden. Klik hier om naar de pagina te gaan. Op de pagina komen de volgende aspecten aan bod:

  • Wat houdt salderen nou eigenlijk in?
  • 3 Rekenvoorbeelden m.b.t. rendement op zonnepanelen ten op zichte van sparen op een bankrekening. In de situatie hoe deze nu is met volledige saldering, in de situatie dat de saldering wordt afgebouwd en als de saldering volledig afgeschaft zou worden.
  • Hoe de terugverdientijd wordt geschat.

 

    

Ga naar de bovenkant